Карпати - фото, мандрівки, гриби






 

Корбан

Катателазма царська - Catathelasma imperiale



Корбан - Катателазма царська - Catathelasma imperiale

 

  Гриб корбан, такий звичний горянам Карпат, для більшості приїжджих любителів грибного полювання оповитий деяким ореолом таємничості і все це через брак інформації. Якщо в довідкових матеріалах є опис гриба, то не завжди він супроводжується фотографією, малюнком. Якщо є зображення, то не завжди воно відповідає тому грибу, що відомий в гірській місцевості як корбан.

  Частково заповнити інформаційні прогалини про корбан, узагальнити інформацію спробую в цьому огляді. Почну з назв, які має цей гриб в літературі, та в мешканців Карпат.

  В довідниках корбан називається - Катателазма царська,  Catathelasma imperiale, Печериця цісарська, Шампіньйон імператорський, Грузлик двоперсневий. Місцеві мешканці різних районів Карпат називають цей гриб – корбан, курбан, кордобан, гордобан, гордоман, тунт, коренець, коров’єк, пістрєк.

 

Катателазма царська - Catathelasma imperiale

 

 

  В книгах "Съедобные и ядовитые грибы Карпат" – С.П.Вассер та "Грибы. Справочник миколога и грибника" – І.А.Дудка, С.П.Вассер катателазму царську описано так:

"Шляпка 5-15 см в діаметрі, напівкругла, пізніше випукло-розпростерта, вдавлена, в центрі бурувато-коричнева, часто вкрита буруватими лусочками. Ніжка 3-6×2-3 см, циліндрична товста, дещо тонша до основи, з широким товстим білим кільцем, над кільцем білувата, під – одного кольору з шляпкою. М'якуш щільний, кремовий. Пластинки низхідні, рідкі, товсті, кремові. Споровий порошок білий. Спори 11-15×5-7 мкм, подовжено-овальні, безколірні.

Росте на ґрунті в хвойних і листяних лісах з серпня по жовтень.

Маловідомий їстівний гриб."

 

  Цікава інформація і фото корбанів є на словацькому сайті ideme naguby.sk.

 

  На сайті Allgrib.ru  наведена інформація про корбан, з книги "Все о грибах" Пелле Янсена - фото:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тепер опишу цей гриб з власної точки зору:

  - Шляпка товста, м’ясиста, в молодому віці, до діаметру шляпки 8-12 см, щільно з’єднана з ніжкою кільцем-плівкою. В дорослого гриба пластинчата шляпка розпростерта, вдавлена в центрі, нагадує великий груздь, досягає діаметру 30 см, краї ламкі.

Ніжка корбана конічна, в молодому віці вся знаходиться в грунті на глибину до 10 см – виглядає тільки опукла шляпка. В дорослого гриба на ніжці, ближче до шляпки, є залишки плівчастого кільця.

  Колір гриба бежевий, світло-коричневий, охряний, шляпка на сонці темніє до коричневої, оливково-бурої, плямистої. Шкірка на шляпці може тріскати, відшаровуватися лусочками, утворюються світлі прожилки.

  М'якуш щільний, твердіший ніж у більшості інших грибів, тепло-білого кольору з характерним пряним (не кожному може подобатися) запахом.

  Шкірка з шляпки легко здіймається плівкою, з ніжки шкірка зшкрябується, як у молодої картоплі.

  Гриб не червивіє.

Корбан - Катателазма царська - Catathelasma imperiale Корбан - Катателазма царська - Catathelasma imperiale

 


   Зустрічав корбани в смерекових та смереково-букових лісах на хвойній підстилці, ґрунт у всіх випадках був глинистий. Ростуть ці гриби по узліссях, схилах звориків, на купинах, тобто полюбляють нерівний рельєф.

  Корбани ростуть повільно, тривалість росту, в порівнянні з іншими грибами, більша, цикл розвитку гриба, що появився з підстилки, може тривати два тижні, в цьому вони схожі з лисичками. Знайшовши молодий корбан залишаю його "на виріст", до наступного разу. Так можу ходити попри той корбан декілька поїздок в гриби.

  Місця росту корбанів значно більше локалізовані, в порівнянні з білими грибами. Корбани ростуть невеликими групками десятки років на одному й тому самому місці з точністю до метра, значного зміщення місця росту плодових тіл не спостерігається, тому, знайшовши корбан одного разу, можна знайти його там же через рік.

  В більшості випадків зустрічаються  невеликі сім’ї корбанів, які розташовані далеко одна від одної, та знаходив в Бескиді гору на якій корбани росли масово, вкриваючи цілу площу, по типу грибних площ білих грибів.

  Період росту корбанів припадає на серпень-жовтень. Характерним є те, що фаза інтенсивного росту корбанів припадає на спад в рості білих грибів.

  Про приготування корбанів написано в оповіданні Прості грибні страви. Смак страв з корбанів відрізняється від страв з інших грибів, але нічого надзвичайного. Доводилось куштувати юшку з сушених корбанів  – ніяка, з білих грибів смачніша.

 

  Оскільки корбани не настільки поширені як інші їстівні гриби, то серед грибників, в інтернеті, на форумах часом зустрічається суперечлива інформація, складаються свого роду легенди про гриб. Спробуємо розібратися в деяких твердженнях:

 - Корбани ростуть в непролазних хащах...

  Якраз навпаки, корбани полюбляють просторі місця в лісі середнього віку, їх видно здаля, в гущаках корбанів не зустрічав.

- Корбани надзвичайно ціняться горянами, за них дають в декілька разів більше білих грибів...

  Чув цю байку в переказах тих, хто також десь чув..., але місцеві грибники гірських сіл такого не розповідали і надмірного захоплення цими грибами не проявляли.

- Корбани мають цілющі властивості,  це карпатський афродизіак...

  Особисто не чув подібного від гірських жителів. Про "афродизіак", скоріш за все це історія з розряду подібних, більш характерна для певної вікової категоріїї...

- Корбан це "карпатський трюфель"...

  Нічого спільного корбани з трюфелем не мають. Асоція корбана з трюфелем напевно виникла в намаганні підкреслити рідкісність і уявну цінність корбана.

- Корбан це печериця, адже зустрічається його назва - Печериця імператорська...

  Ця назва зустрічається не у всіх описах. Називаючи так корбан, напевно мали на увазі деяку схожість опуклої пластинчатої шляпки з плівчастим кільцем, на цьому схожість закінчується. Насправді порядок  і сімейства корбана та печериці різні, відповідно це різні гриби, що й так добре видно.

- Корбан -  умовно-їстівний гриб, має отруйні речовини...

  В деяких описах зустрічав інформацію про отруйність корбана, що отруйні речовини містяться в корбані в незначній кількості і можуть, при регулярному вживанні гриба,  накопичуватись. Однозначного спростування цьому твердженню не знайшов і тому надміру не захоплююсь масовим збиранням корбанів, відносно всіх грибів, приказку якось собі придумав таку – Грибами ще ніхто не наївся, але потруїлося багато...

 

  Детальніше вивчаючи корбан довідався, що він занесений  до Червоної книги, дійсно це не дуже поширений гриб і слід його шанувати. В грибних походах деколи попутньо підбирав трохи корбанів, якщо не  був нагружений білими грибами. Доводилось зустрічати в лісі і збиті, перевернуті корбани. Це свідчить про низьку культуру "грибників"  – Якщо не знаєш, що це за гриб і він тобі не потрібен, то навіщо ж копати, перевертати їх..? В своїй практиці, коли сумніваюсь, що це за гриб (в молодому віці шапинки деяких неїстівних грибів зовні подібні до білого гриба), -  присідаю біля гриба, мацаю пальцями низ шапочки і, якщо це не білий гриб, залишаю його на місці.

 

  Отакий він гриб - корбан, занесений в Червону книгу України, малорозповсюджений, привабливий своєю таємничістю. Це не підсніжники, які також занесені в Червону книгу, але яких є ще вдосталь, це таки рідкісний гриб.

  Інтерес до корбана з року в рік буде зростати і разом з зацікавленістю та інтенсивними лісорозробками будуть зростати загрози для цього гриба.

  Корбан цікавий, перш за все, своїм виглядом, способом росту, в матеріально-кулінарному плані нічого надзвичайного в цьому грибу нема. Враховуючи ще й неоднозначні висновки про їстівність корбанів, зважте – Чи обов’язково чіпати ці красиві гриби? Нехай корбан росте!

 

                                                                                                                               Віктор Верховинець
                                                                                                                                 м. Долина, 2012 р.

 

Фото цього гриба розміщені в альбомі  - Корбани



Обновлен 12 апр 2012. Создан 16 янв 2012



  Комментарии       
Всего 19, последний 8 мес назад
igor73nr 18 янв 2012 ответить
Цього року вперше бачив і збирав кілька штук цих грибів-на пробу.Дійсно нічого надзвичайного він не представляє, та ще й Червоній книзі.А мої друзі спеціально ходили по нього багато разів.
   
Guska 13 мая 2013 ответить
Ще його сушать, мелять ы додають як приправу
--- 25 янв 2012 ответить
Нічого особливого в ньому немає!
vsevolod_parypa 22 мар 2012 ответить
Це красивий, особливий з тонким ароматом гриб. Його треба розуміти а потім їсти.
zippo-1 29 мар 2012 ответить
Я такого і не бачив ніколи
Зекарпатець 03 апр 2012 ответить
все добре написано но є но (пістрек) як ви пишите то зовсім другий гриб що на дереві росте і на корбан як на закарпатській так і на франківській стороні карпат так неговорять.
victour 03 апр 2012 ответить
Пістряками (пістрєками) які тільки гриби в Карпатах не називають, це переважно малопоширені гриби, що споживаються в основнову місцевими. Зустрічав цю назву на косівському та інших форумах, а також в підписах до фото http://photo.i.ua/user/2759873/191247/6768161

Поки що, до вияснення, залишимо цю назву в статті - нехай народ обговорить.
Levid 18 июн 2012 ответить
Знаходив ці гриби під Косовом та Ворохтою, в Яблуниці, на Закарпатті (Лазещина). Скрізь його називають "пістряк", іншої назви від місцевих не чув. Зустрічається рідко, може тому і цінується. Смак пряний, мені дуже подобається, хоча після обробки твердий. Деякі місцеві дають два білих за одного пістряка - від перенасиченна білими. Всі мої знайомі-грибники при розмові про здобич виділяють пістряка окремо.
Sergo 23 сен 2012 ответить
Добре описаний гриб. Серед не вказаних місцевих назв - цвях (гвоздь). Дійсно поки молодий він подібний на цвях. А от щодо особливостей гриба- не погоджусь. Гриб унікальний на смак і саме краще використовувати його для приготування котлет. Фарш із нього не відрізнити від мясного. Але для котлет брав 50/50. Попробуйте.Але як кажуть на смак кожний мастак. Удачі в тихому полюванні!
Віталій 22 июл 2013 ответить
З корбанів найкраще готувати котлети 50/50 із мясом неможливо відрізнити від мяса.Попередньо з нього необхідно шкірку з шапки зняти під шапкою перетинки теж треба зняти і почистити ніжку.Після цього він стає білосніжний як сніг.Тепер його можна молоти на мясорубці і додавати у фарш на котлети.Мої на роботі і не знали що змолотили котлети з корбанів. Найбільше зустрічаю їх в Бескидах на "лівій границі".У Вишкові теж є пару точок де я їх беру.Вони завжди ростуть із року в рік на одному місці.Люблять вологу.
anlviv 26 авг 2014 ответить
Знаходив в районі с. Долинівка Сколівського р-ну. Добре, що дружина збоку була, а то, б грибочки в потік полетіли! Запах в них специфічний.
   
@anton12x 30 авг 2014 ответить
повністю згіден.роблю те саме.збираю тамже.
Віталій 24 сен 2014 ответить
В районі Чорного горба що у Бескидах цього року було знайдено величезне кобановище.Площа орієнтовно 100м ширини до пів кілометра довжини.Там сходяться 8 струмків в один.Корбанами всіяно суцільно все.Можна взяти стільки скільки винесеш.Обовязково зроблю фото тієї площі бо сам вражений такою кількістю корбанів.Кого цікавить даний гриб відписуйте , можу зводити туди і показати.Правда і білого гриба там багато.
Ігор. Ів.Франківськ. 28 сен 2014 ответить
Доброї уже ночі. Мені один старий гуцул з Яблуниці розказав, що цим грибом вилічив кровотечу язви, робив настойку на 65-70 градусній самогонці, але з свіжих, до трьох годин, після збору, 12 днів настоював в темному місці, приймав по чайній ложці на ніч (опісля воду до ранку не пити) на протязі неділі, перерив- неділя і по потребі ( самопочуття) ще можна неділю. приймати. Вірити, не вірити, це діло кожного, можна ще попитати місцевих, можливо хтось і знає...
   
victour 29 сен 2014 ответить
Все може бути...
Один момент пов’язаний з ростом цього гриба... - "але з свіжих, до трьох годин" - цей гриб дуже мало пов’язаний корінцями з грунтом, росте і зберігається так, що не відрізниш по ньому, чи зірваний він три години, чи три дні тому, це не веселка...
Cruiser_Truskavets 05 окт 2014 ответить
Ваш гуцул скоріш за все вилікував кровотечу язви завдяки міцній самогінці, а не завдяки грибу. Всім відомо, що язву спиртом лікують, як преорально вживаючи, так і безпосереднім введенням через трубку.
Kristi 23 авг 2016 ответить
Всім доброго дня ) Мої батьки збирають постійно ці гриби , з них рблять котлети ,а також маринують як білі. Дуже смачний гриб .
roman-kosyuk 31 авг 2016 ответить
це дуже смачний і з гарним запахом гриб,якого не так часто зустрінеш,я сам з гірського села Зелена тому знаю що він дуже рідкісний,у нас кажуть за нього Білий Трюффель,у нього гарний запах і смак,хто знайде то вважайте що вам повезло,шапки практично невидно з грунту тому і важко його знайти.кажуть що 1 кг цього гриба доходить до 1000 доларів.
spiralodisk 04 окт 2016 ответить
Були у вересні в Карпатах зустрічали місцевих грибників на перевалі Околе, попросили показати які гриби вони збирають. Серед інших був і корбан, раніше я про нього й не чула. Й дійсно вони казали, що цінується корбан навіть більше ніж білий гриб.
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
 

© Віктор Верховинець, victour.io.ua, 2007-2017